Je weet misschien al dat jouw kind hoog sensitief is. Je wil graag samen aan de slag om een nieuwe kamer te ontwerpen, echt een plek die bij hem of haar past. Samen bekijken waar je kind zich prettig bij voelt, wat het nodig heeft in de komende tijd en daadwerkelijk die keuzes gaan maken. Wanneer je kind hoog sensitief is kan het gehele proces van een nieuwe kamer net iets meer stappen bevatten.

Hoogsensitief zijn, wat is dat precies?

Wanneer je hoogsensitief bent heb je vaak extra voelsprieten zoals ze dat noemen. Je krijgt letterlijk meer prikkels binnen en verwerkt deze ook diepgaander, je voelt de sfeer die er in een ruimte hangt feilloos aan en je kunt bijvoorbeeld enorm genieten van een bloem die uit komt óf ontroerd raken van beelden die je ziet op tv of zelfs in de krant.

Een paar weetjes

  • Wist je dat 20% van de bevolking hoogsensitief is?
  • Hoogsensitief zijn is aangeboren.
  • Wanneer je hoogsensitief bent ben je vaak empathisch en heb je een fantasierijke binnenwereld.
  • Er is een verschil tussen hoogsensitief en hooggevoelig zijn;
    Wanneer je hoogsensitief bent, ben je ontvankelijker voor prikkels, je krijgt er meer binnen. Ben je hooggevoelig, dan ben je gevoeliger voor prikkels, je krijgt er niet meer binnen, maar je hebt er wel last van.

Maatschappij

Misschien herken jij jezelf hier wel in of er beginnen nu langzaam kwartjes te vallen. We leven in Nederland in een maatschappij die aan je voorbij raast. Dat is niet alleen voor volwassenen een uitdaging, maar zeker ook voor kinderen. Wij weten wellicht nog hoe relatief rustig het vroeger was voordat we het internet en mobieltjes uitvonden. Onze kinderen weten niet beter dan hoe de situatie nu is en moeten steeds vaker geholpen worden bij hun prikkelverwerking.

“Het ene kind vindt het fijn om betrokken te worden in het hele proces, maar sommige kinderen  vinden het juist fijn om in het begin betrokken te zijn, maar zien het liefste hoe het is geworden als het klaar is.

Een eigen plek

Wanneer je kind lekker thuis komt en mag gaan bijkomen van de dag, is er niets fijner dan dit te doen op een slaapkamer waar hij of zij helemaal zichzelf kan zijn. De meeste kinderen voelen goed aan wat ze op hun kamer nodig hebben. Bij welke kleuren of materialen ze zich prettig voelen bijvoorbeeld. Of ze weten precies aan te geven waar dat fijne hoekje mag komen om te kunnen relaxen. Hun kamer is dé plek waar ze zich even kunnen terug trekken.

Keuzes maken

Samen een kamer ontwerpen voor een kind dat hoogsensitief is, kan net even een andere aanpak vragen. Het ene kind vindt het fijn om betrokken te worden in het hele proces. Andere kinderen vinden de keuzes maken ook erg moeilijk en vinden het juist fijn om in het begin betrokken te zijn, maar zien het liefste hoe het geworden is als het klaar is. Wat ik ook regelmatig zie is dat een kind graag betrokken wordt bij de keuzes voor zijn of haar slaapkamer, maar dat het meer tijd kost om er aan te wennen. Het hele proces van een nieuwe kamer ontwerpen duurt dan in zijn geheel langer. Wanneer je dit stap voor stap aanpakt en de ruimte geeft zul je zien dat het hele proces ook veel fijner is. Naderhand heb je niet alleen een persoonlijke slaapkamer ontworpen, maar heb je ook heel wat waardevolle momenten gehad samen.

Mijn tips

  • Neem de tijd die je kind nodig heeft. Vind jouw kind het moeilijk om tot een keuze te komen? Jij kent je kind als geen ander. Probeer de keuzes kleiner te maken en praat er samen over. Kijk samen wat er past en je zal zien dat wanneer je ‘goed’ zit dit duidelijk te merken is aan de reactie van je kind.
  • Gebruik warme kleuren in de kamer. Hoogsensitieve kinderen zijn vaak gevoelig voor kleuren. Kies bijvoorbeeld niet voor wit wanneer de zon altijd op die muur schijnt, dit  heeft een sterke weerkaatsing in het zonlicht en oogt ´hard´.
  • Bekijk samen waar je kind het liefste zou willen slapen. Een kind weet vaak heel goed aan te geven waar het het liefste ligt in de kamer. Past het bed daar prima in de ruimte, zou ik dat volgen. Wanneer je kind goed slaapt en zich er prettig bij voelt, doe jij dat ook;).

Resultaat
Wat extra bijzonder is, is dat een hoogsensitief kind vaak heel duidelijk voelt waar ze zich prettig bij voelen. Ze staan zo in verbinding met zichzelf en kunnen je meestal binnen een paar seconde vertellen wat ze mooi of fijn vinden. Zij kunnen razend enthousiast worden wanneer je precies goed zit met bijvoorbeeld een kleur. Ze voelen echt die ‘yes’! Ik vind dat enorm bijzonder om te zien. Wanneer een kind dan het eindresultaat ziet waarbij er echt samen keuzes zijn gemaakt is die blik op zijn of haar gezicht onbetaalbaar.